Paragrafen

Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing

Ten Boer

Dorpen
Ten Boer, Garmerwolde, Thesinge, Sint Annen, Lellens, Winneweer, Ten Post, Wittewierum, Woltersum

 

Relevante ontwikkelingen

Het gebied Ten Boer onderscheidt zich van het stedelijk gebied van de gemeente Groningen. Met een grondoppervlak dat een kwart van het totaal omvat, is het een overwegend landelijk gebied met meer dan de helft van de agrariërs in onze gemeente en negen unieke dorpen. De impact van landbouwtransities is hier dan ook het grootst. De aanwezigheid van aardbevingsproblematiek is de rode draad die alle handelen in het gebied beïnvloedt en bij de inwoners en ondernemers veel schade heeft aangebracht. Oneerlijke afhandeling van schade- en versterkingsprocessen leidt tot ongelijkheid en frustratie, wat de onderlinge samenhang en het vertrouwen in de overheid schaadt. De ambitie is om de leefbaarheid te herstellen en het vertrouwen in de overheid en de gemeenschap te herstellen naar het niveau van vóór de aardbevingsproblematiek. Belangrijke uitdagingen zijn de vergrijzing, het behoud en verbeteren van voorzieningen en het bevorderen van leefbaarheid.

 

Het gebiedsteam werkt nauw samen met de aardbevingscoaches en het programma Versterken en Vernieuwen om bewoners ondersteuning en hulp te bieden in dit traject. Wij willen dat bewoners en ondernemers zich weer veilig voelen in hun leef- en werkomgeving. Het gebied krijgt steun van het Nationaal Programma Groningen, gericht op het behouden en verbeteren van de leefkwaliteit. In Nij Begun, het maatregelenpakket voor de hele provincie, zien we voor het gebied Ten Boer twee belangrijke onderdelen. ‘Herstel van Groningen’ is gericht op herstel van de schade en het herstel van vertrouwen. De sociale en economische agenda, maatregel 34 en 35 van Nij Begun, moet perspectief geven voor de toekomst van het gebied. Wij werken in 2025 samen met de inwoners aan de invulling voor dit nieuwe begin in Ten Boer en de projecten die hieruit voort zullen komen.

 

Naast de gaswinningsproblematiek, is verkeersonveiligheid een groot thema in het gebied. Wij gaan met bewoners verder onderzoeken hoe we problemen rondom dit thema kunnen oplossen. Met financiering vanuit het lokaal programma Groningen bij Nationaal Programma Groningen zijn we gestart met de uitvoeringsfase van het biodiversiteitsprogramma Bloeiend Perspectief. Binnen dit programma is er ruimte voor meer groen in het gebied, met een essentiële en expliciete link naar de landbouwtransitie en de versterking van de arbeidsmarkt. Één van de speerpunten is met agrariërs samen te werken aan een duurzame toekomst op basis van gemeenschappelijke doelen en wederzijds vertrouwen.

 

Meer is te vinden in de gebiedsagenda Ten Boer '24-'27 .

 

Resultaten en activiteiten

 

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

  • We vergroten de zeggenschap van bewoners en ondernemers over de eigen leefomgeving. We bouwen aan het vertrouwen in de (lokale) overheid en aan vertrouwen vanuit de (lokale) overheid in bewoners en aan het vertrouwen tussen bewoners onderling. Zodat perspectief voor de problemen in het gebied ontstaat.
  • Samen met bewoners en ondernemers zorgen we voor input voor projecten van het programma Nij Begun;
  • We actualiseren de dorpsagenda's;
  • We zorgen voor meer bekend van de ‘Stem van Ten Boer’.
  • We willen dat het versterkingsproces op tempo komt en in goede banen wordt geleid, door meer regie vanuit de (lokale) overheid. 
  • We zorgen voor een goede samenwerking met en ondersteuning van het programma Versterken en Vernieuwen; en begeleiden de aardbevingscoaches;
  • We starten met de pilot gebiedsgerichte aanpak aardbevingen Ten Boer West. Een innovatieve aanpak waar we samen met NCG en IMG optrekken.
  • We brengen de leefbaarheid in het gebied en de dorpen op het niveau van vóór de aardbevingen, waarbij we rekening houden met de gekoesterde eigenheid van de negen dorpen. Door vrijwillige inzet te ondersteunen en voorzieningen in stand te houden versterken we de sociale basis.
  • We geven uitvoering aan de dorpsagenda's;
  • We bieden actieve ondersteuning voor voorzieningen en initiatieven in de dorpen.
  • We bieden ruimte aan goede en breed gedragen woningbouwinitiatieven, passend bij de vraag, schaal en uitstraling van de dorpen, zodat jongeren en ouderen in hun dorp kunnen blijven wonen.
  • We werken het ontwikkelprogramma woningbouw in kleine kernen verder uit (zie deelprogramma Wonen ).
  • We hebben aandacht voor het landelijke karakter en beleving van het gebied en hoe dit zich verhoudt tot de landbouwtransitie, door het vergroten van biodiversiteit, bij te dragen aan natuurontwikkeling en het stimuleren van recreatie.
  • We starten met de uitvoering van veertien projecten van het programma Bloeiend Perspectief.
  • We creëren een veilige verkeerssituatie, waarbij de verschillende verkeersstromen zo goed mogelijk de ruimte krijgen en de bereikbaarheid van het gebied op peil blijft.
  • We onderzoeken mogelijkheden naar een rondweg voor Ten Boer;
  • (Kleine) verkeersknelpunten worden waar mogelijk opgelost;
  • Onderzoek naar opties deelmobiliteit en andere duurzame vervoeroplossingen in het gebied.
  • We dragen bij aan draagvlak voor de landbouwtransitie door met agrariërs in gesprek te zijn.
  • We faciliteren de gesprekken met agrariërs in het gebied;
  • Uitvoeren van het programma Bloeiend Perspectief.

 

 

 

 

 

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 09:25:24 met de export van 11/19/2024 13:59:22