Inleiding
Vanaf deze begroting hebben we onze paragraaf duurzaamheid omgevormd tot een Klimaatparagraaf. Dit om meer inzicht te bieden in de voortgang van onze klimaatdoelen en de wijze waarop de gemeente Groningen de voortgang van haar gestelde doelen monitort en rapporteert. Ook tijdens het begrotingsdebat 2024 stelde de gemeenteraad hier vragen over.
Het meest recente Global Recources Outlook 2024 , van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) bevestigt nog maar eens dat energie, mobiliteit, voedsel en de gebouwde omgeving dé vier sectoren zijn waar overheden maximaal op moeten in zetten om een volhoudbare manier van leven op onze planeet voor elkaar te krijgen. In deze klimaatparagraaf geven we aan welke activiteiten we ondernemen om onze bijdrage hierin te leveren. Energie en (duurzame) mobiliteit hebben in deze klimaatparagraaf hun eigen hoofdstuk. De gebouwde omgeving en voedsel komen beide terug in het hoofdstuk circulariteit.
De klimaatparagraaf biedt meer dan enkel een cijfermatig inzicht in de CO₂-uitstoot van de gemeente. Het is een samenstel van onze instrumenten ten bate van effectief klimaatbeleid voor behoeve van een leefbare gemeente voor Groningers. Door het zetten van deze eerste stap wordt toegewerkt naar een situatie waarbij we meer inzicht geven in de voortgang van de klimaatdoelen, door de aanwezige doelen en voortgang uit rapportages te bundelen tot een overzichtelijk geheel.
Leeswijzer
De paragraaf bestaat uit de grote thema’s die samen het duurzaamheidsbeleid in de gemeente vormen. We hebben al onze doelen teruggebracht in de onderwerpen klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. De paragraaf biedt een overzicht van deze doelen. De middelen die hiervoor beschikbaar zijn verantwoorden we in de 4 programma’s, waar ook de activiteiten worden omschreven. Deze paragraaf is een dwarsdoorsnede van het klimaatbeleid in de 4 programma’s. We verwijzen in deze paragraaf ook naar de relevante stukken (beleid, collegebrieven en de CO2 -monitor) die onderdeel zijn van ons beleid op klimaatadaptatie en klimaatmitigatie.
Wanneer we spreken over klimaatmitigatie bedoelen we de activiteiten die een verhoging van de globale temperatuur moeten verminderen. Het wordt gemeten in uitstoot van GHG (Green House Gases), meestal in kTon CO2 equivalent. Gekeken wordt naar reductie in percentage ten opzichte van 1990. Het jaar 1990 fungeert als het referentiejaar voor de te behalen klimaatdoelen. Onder deze activiteiten valt het energieprogramma, maar ook stukken mobiliteit, bedrijfsvoering, landbouw, industrie en circulariteit.
Het andere deel is klimaat adaptatie: alles wat we moeten doen om voorbereid te zijn op een veranderend klimaat: zeespiegelstijging, meer of minder neerslag, extremere temperaturen en extreme windsnelheden.
Onderstaand overzicht biedt inzicht in grote doelen die we nastreven, vormgegeven in een tijdlijn: