Paragrafen

Paragraaf 2: Klimaat

Onze ambitie is dat de gemeente Groningen in 2050 klimaatbestendig is. Om in 2050 klimaatbestending te zijn moeten we wateroverlast voorkomen, hittestress voorkomen en verminderen, de ruimtelijke kwaliteit verbeteren om de schade door droogte en extreem weer te beperken en kwetsbare groepen extra beschermen.

 

Het klimaat verandert. We krijgen in toenemende mate te maken met zeespiegel- en temperatuurstijging, drogere zomers met meer tropische dagen en nattere winters met minder vorstdagen. In 2023 presenteerde het KNMI de nieuwe KNMI'23-klimaatscenario’s. Dit is een vertaling van de wereldwijde klimaatprojecties van het IPCC - het klimaatpanel van de Verenigde Naties - naar Nederland. De vier scenario’s schetsen hoe het toekomstige klimaat in Nederland eruit kan zien. Zelfs in de meest optimistische scenario’s verandert het klimaat nog een flinke tijd door, met grote gevolgen voor Nederland. Deze scenario’s zetten we in om ons, samen met onze inwoners en ondernemers, voor te bereiden op een veranderend klimaat.

 

Strategie

Om te komen tot een klimaatadaptieve gemeente in 2050, hanteren we de volgende strategie:

  1. We richten ons op de aanpak van fysieke integrale maatregelen; denk hierbij aan de herinrichting van urgente hitte- en wateroverlast locaties zoals het Damsterplein en de Grote Markt.
  2. We werken samen met o.a. onze inwoners (via Steenbreek, de wijkklimaatambassadeurs en bij het opstellen van wijkadaptatieplannen), ondernemers (wijkwinkelcentra, bedrijventerreinen etc. samenwerking Ruimtelijke Economie), onderwijs, woningbouwcorporaties, instellingen en overige stakeholders.
  3. We stimuleren onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties, inwoners en bedrijven etc. om hun buitenruimte klimaatadaptiever in te richten door middel van subsidies.
  4. We geven als gemeente zelf het goede voorbeeld.

 

Uitvoeringsagenda Groningen Klimaatbestendig
De uitwerking van onze doelen en strategie staat beschreven in de uitvoeringsagenda Groningen Klimaatbestendig 2020-2024.
In 2024 zijn we gestart met de herijking van de uitvoeringsagenda, de vaststelling hiervan volgt naar verwachting het eerste kwartaal van 2025. Daarnaast zetten we vanuit het Programma Water- en Riolering (PWR 2025-2029) eind 2024 vastgesteld, naast de instandhouding van een doelmatig (afval)watersysteem, nadrukkelijk in op maatregelen waarmee we de openbare ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. We ontwikkelen nieuwe waardengestuurde beheerstrategie waarmee we in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte meer aandacht hebben voor klimaatadaptatie, CO2 reductie en circulariteit. We verwachten dat de nieuwe beheerstrategie begin 2025 ter vaststelling aan de raad wordt voorgelegd. Andere instrumenten die bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente zijn de Verordening afvoer hemel- en grondwater en de Klimaat- en groennormen die in 2024 zijn ontwikkeld.

 

Naast bovengenoemd beleid is klimaatadaptatie een belangrijk uitgangspunt in alles wat we doen, zowel bij fysieke maatregelen als in ons beleid.

 

Klimaatadaptatie

  • We stellen een geactualiseerde versie van het beleidsplan Groningen Klimaatbestendig vast.
  • We geven uitvoering aan de Uitvoeringsagenda Klimaatbestendig Groningen.
  • Werken aan inzicht in Water en Bodem sturend in combinatie met de nieuwe Omgevingsvisie.
  • Onderzoeken hoe we het drinkwatergebruik in onze gemeente kunnen beperken.

 

 

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 09:25:24 met de export van 11/19/2024 13:59:22