Relevante ontwikkelingen
Groningen moet een plek zijn waar mensen graag zijn en zich thuis voelen. Je moet je veilig voelen in je eigen straat, wijk of dorp, als je uitgaat en als je onderweg bent. Vaak is dat zo, maar toch staan we voor grote en complexe opgaven als het gaat om onze veiligheid. Ons nieuwe beleidskader Veiligheid 2025-2028, welke aan uw Raad in oktober wordt aangeboden, geeft ons hierin een duidelijke richting. Deze begroting is ingericht naar dit beleidskader en we geven onze verantwoording op hoofdlijnen en nieuwe ontwikkelingen weer. Daarnaast werken we aan tal van dossiers die veel tijd en aandacht vragen en zijn ingebed in onze dagelijkse werkzaamheden. De verantwoording hierover vindt zijn plek in ons Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid en Veiligheid.
Zowel onze bestaande prioriteiten als actuele uitdagingen maken dat we scherpe keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld over onze gemeentelijke inzet, maar ook over de inzet van politiecapaciteit en boa's. We zetten onze politie- en boa-capaciteit zo efficiënt mogelijk in en bij voorkeur in de gebieden die dit het hardst nodig hebben. Dat staat soms op gespannen voet met de inzet die gevraagd wordt rondom grote evenementen, demonstraties of andere actualiteiten. We hechten veel waarde aan de vrijheid van meningsuiting en richten onze inzet op een veilig verloop van het groeiend aantal demonstraties. Denk aan de langdurige Palestina-demonstratie bij Rijksuniversiteit Groningen.
We willen een bruisende en aantrekkelijke gemeente zijn. We zien dat het drukker wordt op straat, de ruimte beperkt is en we niet altijd voldoende mensen in kunnen zetten om mooie initiatieven in goede banen te leiden. Niet alles kan overal en tegelijkertijd. Daardoor moeten we ingewikkelde afwegingen maken als het gaat om de openbare orde en veiligheid. We wegen daarbij verschillende, en soms botsende, belangen nauwkeurig.
Onze aanpak op ondermijnende criminaliteit ontwikkelen we door. We pakken ondermijning aan en voorkomen we die waar mogelijk. Voorbeelden zijn de integriteitstoetsen die we gaan doen op de inkoop van zorg in het sociale domein en onze aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen. Daarom pakken we steeds meer thema's regionaal op. In 2025 hebben we een regionaal werkend interventieteam in de benen voor het doen van bestuurlijke controles. En we ontwikkelen, met 10 Groninger gemeenten, de provincie en waterschappen, een ambitiedocument genaamd ‘de Groningse Norm’. Daarin formuleren we een ambitie en beschrijven we wat we samen gaan doen om ondermijning tegen te gaan.
Met onze partners ontwikkelen we onze intensieve persoonsgerichte aanpak gericht op de zwaardere doelgroep. We willen recidive voorkomen en verminderen onder onze jeugd. We signaleren risicogedrag daarbij zo vroeg mogelijk, bijvoorbeeld door de inzet van jongerenwerkers en jeugdboa’s te optimaliseren. Daarbij ontwikkelen we een aanpak ter bevordering van veiligheid in en rond scholen, samen met onze partners. We zetten in op thema’s als drugs, schoolverzuim, wapenbezit, de online leefwereld en online criminaliteit.
Online criminaliteit komt steeds meer voor. We ontwikkelen onze aanpak daarom zowel binnen onze gemeente als in regionaal verband door. Zo maken we Groningen meer bewust, weerbaar en veerkrachtig tegen digitale criminaliteit en cybercrises. Inmiddels ontstaat steeds meer kennis over hoe deze slachtoffers weerbaarder worden en zich kunnen beschermen. Specifiek benoemen we de problematiek die we signaleren bij de horeca in de binnenstad, waarbij er regelmatig wapens worden aangetroffen en het drugsgebruik fors is. We zetten ons in om het uitgaansleven veiliger te maken door horecazaken aan te pakken die een negatieve rol spelen en door afspraken te maken met horeca en ketenpartners om dit doel te bereiken.
We werken gebiedsgericht door maatregelen en interventies af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende wijken en buurten. We investeren extra in onze noordelijke wijken en hanteren daarbij een pragmatische aanpak: niet wegkijken maar aanpakken waar nodig. Zo zijn we steeds meer zichtbaar voor onze inwoners en verstevigen we onze samenwerking met bewoners, ondernemers en andere relevante partijen.
Groningen is door het Rijk aangewezen als één van de zeven hotspots waar relatief veel meldingen of incidenten zijn op het gebied van personen met onbegrepen gedrag. Hierdoor ontvangen we extra rijksmiddelen waarmee we een gerichte aanpak opzetten. In de periode 2024 -2026 gaan we onder andere experimenteren met straattriage , ontwikkelen we een stedelijke vroegsignaleringstafel en zetten we in op adequate opvolging van zorgmeldingen die onze Stedelijke WIJ-teams ontvangen van de politie. Onze procesregisseurs voeren daarbij de regie over casuïstiek van personen met een veiligheidsrisico én onbegrepen gedrag.