Relevante ontwikkelingen
Stimuleren en reguleren Woningmarkt
Het aantal huishoudens in Groningen blijft de komende jaren groeien. We hebben een flinke bouwopgave voor verschillende woningbouwsegmenten (grondgebonden, appartement) en categorieën (koop, huur, sociale huur), zodat we alle doelgroepen kunnen bedienen. We zetten in op circa 1.500 nieuwbouwwoningen per jaar. Het overgrote deel van deze woningen komt op de locaties Suikerzijde, De Nieuwe Held, Stadshavens, Reitdiepzone en Meerstad. Maar ook op andere plekken in de stad en in de dorpen worden woningen toegevoegd. We hebben aandacht voor een eerlijke en evenwichtige verdeling van de sociale huurwoningen. Hiervoor hebben we afspraken met corporaties over de woonruimteverdeling.
Socialer bouwen en wonen
Meer dan voorheen zetten wij in op sociale huur en betaalbare koop. Conform het coalitieakkoord en vanuit de Woondeals met het rijk wordt volkshuisvesting weer gezien als een kerntaak van de overheid.
We werken aan het verhogen van het aandeel sociale huur in ontwikkelgebieden als Suikerzijde en Meerstad. Ook zijn we bezig met het herprogrammering van nieuwbouwprojecten, waarbij geplande (middel)dure huurwoningen omgezet kunnen worden naar betaalbare koopwoningen. Dit sluit aan op de Strategische Woningbouwprogrammering, waarin het uitgangspunt is 30% sociaal, 40% midden en 30% duur.
Woningbouw in de dorpen
Vanuit de dorpen is er behoefte aan meer (betaalbare) woonruimte. Dit is ook goed voor de leefbaarheid en de instandhouding van voorzieningen.
We stellen ontwikkelprogramma’s op voor woningbouw in de dorpen, waarbij we ons richten op de kleine kernen. Met de ontwikkelprogramma’s geven we duidelijke kaders voor wooninitiatieven, passend bij de vraag, schaalgrootte en uitstraling van een dorp.
Doelgroepen
Hoewel veel mensen moeite hebben met het vinden van een goede en betaalbare woning, focussen we ons op een aantal (nieuwe) doelgroepen, namelijk (zorgbehoevende) ouderen en kwetsbare bewoners. In de Woonzorgvisie en bijbehorende uitvoeringsagenda gaan we hier verder op in.
Ook hebben we aandacht voor groepen die anders (willen) wonen. Te denken valt aan stadsnomaden en woonwagenbewoners, maar ook aan hen die de ontwikkeling en/of het beheer van hun woning anders willen inrichten (wooncoöperaties, collectief wonen, etc.). Via het steunpunt wooncoöperaties helpen we mensen hierbij. Deze alternatieve vormen van ontwikkeling kunnen zorgen voor een duurzame toevoeging van betaalbare woningen. Daarnaast blijven jongeren en (internationale) studenten een belangrijke doelgroep in de stad. Ook houden we aandacht voor het positief verbinden van studenten en niet-studenten door de subsidiemogelijkheid ‘Leven in stad’. Deze subsidie is bedoeld voor ondersteuning van evenementen gericht op de verbinding tussen beide doelgroepen.
Kwaliteit en duurzaamheid
Bouwen in Groningen betekent bouwen voor de langere termijn, met aandacht voor diversiteit, kwaliteit en duurzaamheid. We streven naar klimaatbestendige woningen in een fijne en groene woonomgeving. Om in 2035 CO2-neutraal te zijn alle nieuwbouwwoningen aardgasvrij. De grootste opgave ligt echter in de bestaande woningvoorraad. De opgave is om de gebouwde omgeving te verduurzamen en aardgasvrij te maken middels de wijkenergieaanpak. Er ligt hier een directe relatie met de programma's Energie en Leefkwaliteit waar deze opgaven nader worden uitgewerkt.
Circulair bouwen
Gemeente Groningen heeft hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Grondstoffen zijn niet meer onuitputtelijk en dit vraagt om een nieuwe manier van bouwen. Een gebouw is circulair als bij de bouwen het beheer, de bouwmaterialen in een gesloten kringloop worden gehouden. Zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Er zijn reeds een aantal projecten in gang gezet en samen met ontwikkelaars en corporaties wordt ervaring opgedaan met verschillende manieren van circulair bouwen.
Overig wonen
Binnen het programma Wonen worden vele reguliere taken en activiteiten uitgevoerd, die niet rechtstreeks aan een van de beleidsvelden of deelprogramma’s kunnen worden toebedeeld, maar wel een plek in de begroting moeten krijgen. Daarnaast verantwoorden wij de financiële middelen van het duurzaamheidsprogramma, inhoudelijk toegelicht in Paragraaf 2:Klimaat en de wijkvernieuwing, inhoudelijk toegelicht Paragraaf 1: Wijkontwikkeling en wijkvernieuwing .