Deelprogramma 1.3: Wonen

Resultaten, activiteiten en prestatie-indicatoren

 

Resultaten, activiteiten en prestatie-indicatoren

De resultaten geven aan wat we willen bereiken. De activiteiten geven aan wat we daarvoor doen. De prestatie indicator(en) meten de voortgang van de resultaten. De opbouw is opgesteld aan de hand van de beleidsvelden stimuleren woningmarkt, doelgroepen en kwaliteit en duurzaamheid.

 

 

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

 

Stimuleren woningmarkt

Toevoegen van voldoende woningen (gemiddeld 1.500 per jaar tot en met 2030).

  • Er worden in 2025 naar verwachting circa 700 woningen toegevoegd. Dit is minder dan gemiddeld per jaar. Door de sterk gestegen bouwkosten, toegenomen eisen aan woningen en een onzekere markt worden projecten aangepast en/of uitgesteld door ontwikkelaars.
    We zoeken met marktpartijen en corporaties naar instrumenten om de woningbouw op gang te houden. Dit doen we onder andere via de Boumakring en via de versnellingstafel.

    Overigens fluctueren woningbouwaantallen altijd wat. Zo zijn er in 2021 juist meer veel woningen opgeleverd dan aanvankelijk verwacht. Voor de langere termijn hebben we nog voldoende woningen in de planning, zoals de nieuwe wijk Suikerzijde.

We willen dat er voortgang geboekt wordt in de versterkingsoperatie, waarbij de bewoner centraal staat en waarbij de bewoner, dorpen en buurten sterker uit de versterking komen.

  • We zien toe op een voortvarende uitvoering van het Lokaal Plan van Aanpak door de Nationaal Coördinator Groningen. We bewaken de voortgang en sturen waar nodig bij. De verwachting is dat, nu de meeste versterkingsadviezen in 2024 worden opgeleverd, er gerichter op de uitvoering gestuurd kan worden.
  • ‘Nij Begun’, is een pakket met 50 maatregelen die moeten bijdragen aan het herstel en de toekomst van Groningen. We werken hard aan de uitwerking van deze maatregelen.
  • De uitvoering van de versterking in de dorpen is in volle gang. Onze prioriteit ligt bij de integrale aanpak in Woltersum en Ten Post.
  • In Ten Boer West bereiden we ons voor op grotere sloop-nieuwbouw projecten in 2025.

Meer grip op de woningmarkt

  • We werken aan een divers woningaanbod en meer grip op de woningmarkt. Zo is de Opkoopbescherming ingevoerd om betaalbare koopwoningen te beschermen en voor meer kansen voor starters. We blijven de regel monitoren en behandelen wekelijks de vragen van bewoners hierover. Vanuit het Steunpunt Huren helpen we huurders met o.a. juridisch advies om hun positie te versterken.

Toevoegen van netto  gemiddeld 200 - 240 sociale huurwoningen.

  • We verwachten in 2025 een toevoeging van 200 sociale huurwoningen, in onder meer Helpman, Selwerd, Meerstad, Beijum en Ten Boer. We maken prestatieafspraken met de corporaties en huurdersorganisaties over aantallen te bouwen, te verkopen en te slopen sociale huurwoningen. Tevens sturen we bij private ontwikkelingen op het toevoegen van sociale- en middenhuur woningen, op locaties waar dit mogelijk en wenselijk is.

 

Doelgroepen

Voldoende woningen voor (zorgbehoevende) ouderen en kwetsbare groepen.

  • Vanuit het  uitvoeringsprogramma Wonen en Zorg werken we ook in 2025 aan de volgende thema’s en bijbehorende acties :
  1. Voldoende, aantrekkelijk en divers aanbod aan woningen in gemengde woonwijken;
  2. Sociale basis, (informele) ondersteuning en zorg aan huis;
  3. Samenwerking met ketenpartners en communicatie met inwoners.

Het uitvoeringsprogramma krijgt in 2025 volgens planning een evaluatie en herijking van actiepunten.

Voldoende huisvesting voor (internationale) studenten en jongeren.

 

  • Voor de piekopvang zijn er in 2024 extra studentenwoningen gebouwd.
    Voor de lange termijn huisvesting werken we aan het Wonen op de Zernike Campus. Voor de realisatie van de permanente woningbouw wordt de in 2024 vastgestelde intentieovereenkomst in 2025 vertaald naar een ruimtelijk kader. Ook werken we aan de realisatie van permanente woningbouw op een deelgebied van Zernike Campus Groningen, met de naam hotspot studenten.

 

Kwaliteit en duurzaamheid

We willen duurzame, energie-neutrale woningen

  • De woningcorporaties investeren volop in het verduurzamen van hun woningen. Hierover zijn afspraken opgenomen in de prestatieafspraken. Via het Energieloket Duurzaam Groningen ondersteunt de gemeente particulieren die hun woning willen verduurzamen. Ook worden er vanuit dit loket  uitdeelacties van kleine maatregelen georganiseerd en kunnen inwoners een energiecoach aanvragen.

 

Prestatie-indicatoren

Bij deelprogramma 1.3 Wonen hebben we geen prestatie-indicatoren opgenomen.

 

 

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 09:25:24 met de export van 11/19/2024 13:59:22