Omgevingswet
De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden. De wet heeft invloed op het gehele ruimtelijke domein en heeft raakvlakken met het sociale domein.
Ondanks dat de Omgevingswet in werking is getreden, is nog niet alles af. De wet biedt de tijd tot eind 2032 om het tijdelijke omgevingsplan (dat zijn met name alle bestemmingsplannen en beheerverordeningen) om te bouwen tot één omgevingsplan voor het gehele gemeentelijke grondgebied. Het project Omgevingswet wordt in 2024 volledig afgebouwd en werkzaamheden zijn aan het einde van dat jaar geborgd in de reguliere taken.
Begin 2024 hebben we met ondersteuning van een adviesbureau een onderzoek afgerond naar de strucuturele financiële effecten. Op basis van dit onderzoek is een (meerjarig) knelpunt Omgevingswet ingediend. De reeds beschikbare gestelde structurele gelden worden samen met de gelden uit het financieel knelpunt verdeeld over diverse afdelingen, zodat die goed met de Omgevingswet kunnen werken.
Via de december-circulaire 2023 van het rijk en de meicirculaires in 2024 en 2025 worden extra financiële middelen, ter compensatie van o.a. de uitgestelde inwerkingtreding van de Omgevingswet, aan de gemeente uitgekeerd (inclusief tegemoetkoming voor de jaren 2023, 2024 en 2025).
Het is aan het nieuwe kabinet om te kijken of er aanvullende financiële middelen aan de gemeenten nodig zijn, omdat uit landelijk onderzoeken steeds meer blijkt dat de Omgevingswet niet kostenbesparend werkt.