Deelprogramma 1.1: Economie en werkgelegenheid

Resultaten, activiteiten en prestatie-indicatoren

 

Resultaten, activiteiten en prestatie-indicatoren

De resultaten geven aan wat we willen bereiken. De activiteiten geven aan wat we daarvoor doen. De prestatie indicator(en) meten de voortgang van de resultaten. De opbouw is opgesteld aan de hand van de beleidsvelden economische ontwikkeling, ruimtelijk-economische ontwikkeling, grondzaken en overige economie.

 

 

Wat willen we bereiken (resultaten)

Wat gaan we daarvoor doen (activiteiten)

 

Doel 1: Het behouden en creëren van werkgelegenheid

Het behouden en creëren van duurzame en innovatieve werkgelegenheid & Faciliteren van toekomstige economische groei

Marketing:

  • We intensiveren onze inspanningen rondom het merkmanagement van Groningen in samenwerking met provincie, Marketing Groningen en bedrijvenverenigingen.
  • We werken gezamenlijk aan de verbetering van de zichtbaarheid van baankansen, door o.a. gezamenlijke branding en campagnes. Tegelijkertijd verbeteren we de bewustwording bij werkgevers over het belang van actieve en gerichte werving en het belang van stages en traineeships.
  • Voor het behouden en aantrekken van talenten van alle niveaus spelen we een verbindende rol tussen werkgevers, onderwijsinstellingen en andere stakeholders. We gaan o.a. een arbeidsmarktcampagne lanceren.

 

Internationaal:

  • Opzetten gemeente brede Duitslandtafel (bestuurlijk/ambtelijk, strategisch en uitvoerend)  met ook externe partners als platform voor kennisuitwisseling, aanjagen van innovatieve projecten en verstevigen van het netwerk met Duitsland.
  • We faciliteren en ondersteunen lokale bedrijven en kennisinstellingen met het realiseren van de internationale ambities. We zijn o.a. de mogelijkheden aan het onderzoeken om een bijdrage te leveren aan de energie- en gezondheidsweek bij de World Expo.
  • We intensiveren onze diplomatieke contacten met de UK en brengen onderlinge connecties tot stand met de Nordics en Noord- West Duitsland. We creëren daartoe momenten in het jaar – vaak in combinatie met geplande events – om onze internationale contacten samen te brengen. Voorjaar 2025 zal er samen met de provincie een innovatiemissie richting Schotland worden ondernomen op de thema’s energie/waterstof, mobiliteit en human capital. De delegatie zal bestaan uit een afvaardiging van bestuurders, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Ook Bremen zal onderdeel zijn van deze missie.
  • We organiseren 2 learning expeditions met onze Duitse partners op de thema’s energietransitie, lifescience en/of mobiliteit om de clusters beter met elkaar te verbinden, van elkaar te leren en samen aan innovatieve projecten te werken voor en leefbaar noord Europa.

Lokaal ondernemerschap:

  • Samen met onze afdeling inkoop onderzoeken we de mogelijkheden om een groter deel van onze gemeentelijke inkoop te laten landen binnen onze gemeente en regio.
  • We zetten meer in op lokaal ondernemerschap en ondersteunen initiatieven die bijdragen aan het behoud van de economische meerwaarde in onze gemeente. In 2025 ondersteunen we minimaal 3 projecten die hieraan bijdragen.
  • We zorgen voor een nog betere interne afstemming waardoor we ondernemers aan de voorkant meer bij beleid kunnen betrekken. Daardoor zorgen we voor een breder draagvlak van onze gemeentelijke ambities.
  • We werken aan een bruisende binnenstad met hoogwaardig cultureel aanbod.
  • Samen met de ondernemers in het gebied Haren geven we vorm aan de uitvoeringsagenda en stimuleren we de economie in deze regio. Voorbeelden hiervan zijn de zomermarkt of Harens goud.
  • In ten Boer gaan we de vereniging OTB verder helpen uitbouwen. Daarnaast zorgen we voor een goede ondersteuning rond de versterkingsopgave en het vernieuwen van het Koopmansplein.
  • Samen met VNO NCW, provincie en UWV organiseren we twee keer een MKB ondernemersavond. Daarnaast zijn we nauw betrokken bij de organisatie van de Groninger Ondernemersprijs.
  • We werken intensief samen met de grootste belangverenigingen van de binnenstad, GCC en KHN. We financieren hen en stemmen onze activiteiten op elkaar af. Waarbij aanbod en programmering centraal staan.

 

Doel 2: Van economische groei naar brede welvaart

Investeren in de economie van morgen 

 

 Algemeen:

  • We geven bedrijfskavels uit op basis van een vestigingskader: grootste economische spin-off, maatschappelijke meerwaarde en toegevoegde waarde voor werkgelegenheid; 
  • We investeren samen met onze partners in het Akkoord van Groningen en het NPG in de groei van onze campuslocaties Healthy Ageing Campus (UMCG e.o.), Vitaliteitscampus (Kardinge), ICT Campus Niemeyer Open, Duurzaamheidscampus Suikerzijde en Campus Zernike.
  • We programmeren werk in (nieuwe) woonwijken Suikerzijde, Stadshavens en Meerstad, en voegen werkprogramma toe op het Stationsgebied, Europapark en Corpus den Hoorn-zuid.

Impact ondernemerschap:

  • We maken een nieuw programma impact ondernemen. Deze gaat Q1 naar de raad. Onderdeel daarvan is o.a. meer inzetten op het betrekken van reguliere bedrijven in maatschappelijke vraagstukken.
  • We verkennen de mogelijkheid om een ondernemerschapstraject te ontwikkelen voor bestaande- en startende impactondernemers. We zetten hierbij in op professionalisering van de sector en kijken naar de bedrijfsvoering, financieringsmogelijkheden en marketing.
  • We onderzoeken de mogelijkheid om impact ondernemerschap meer te stimuleren vanuit een te ontwikkelen netwerk of coalitie.
  • We ondersteunen – inhoudelijk en op het vlak van financieringsstrategie – twee initiatieven ter bevordering van de (start)positie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Gezondheidseconomie:

  • We hebben de ambitie om de Health Data Acces Body (HDAB) te laten landen in Groningen. Hiermee wordt Groningen het brandpunt van baanbrekende zorginnovatie. HDAB is een onderdeel van Health Data Valley.
  • Vanuit preventie oogpunt willen wij met stakeholders samenwerken op minimaal twee projecten waarbij waarde wordt toegevoegd aan burger en bedrijfsleven. Voorbeelden hiervan zijn het bouwen van een digital twin binnen de gemeente rondom gezondheidsvraagstekken en E-consulting bij mentale problemen.
  • Wij faciliteren HiNoord, UMCG en andere stakeholders bij de organisatie van de 'road to Osaka' en de healthy ageing week op de World Expo 2025 in Osaka.
  • We zetten in op het verder doorontwikkelen van de life science sector door o.a. de mogelijkheden voor een polymerenfaciliteit te onderzoeken en verdere lab ontwikkelingen de komende jaren.

Digitalisering:

  • Extern adviseren we kennisinstellingen bij de projectontwikkeling en een subsidieaanvraag waarbij postdocs binnen deep tech tijd en ruimte krijgen om de mogelijkheden van commercialisatie van hun vindingen te verkennen. In Q1 2025 verwachten we een positieve beschikking tot ontvangen.
  • We helpen het MKB met een versnelling in digitalisering en cyberweerbaarheid door programma’s te ontwikkelen of hieraan een bijdrage te leveren. Een voorbeeld hiervan is de ondernemersacadamy.
  • We stimuleren (technologische) innovatie door bij te dragen aan programma’s als Founded in Groningen waardoor start-ups en scale-ups beter gefaciliteerd worden. In 2025 wordt o.a. een investeerders diner organiseren waarbij we startups met investeerders koppelen.

Vergroenen, biodiverser maken en verduurzamen van bedrijventerreinen

Op basis van de Strategie werklocaties (2021) volgen we de volgende sporen om de groei van de werkgelegenheid ruimtelijk te faciliteren: 

Algemeen:

  • We maken onze bestaande bedrijventerreinen toekomstbestendig. We gaan verder met de in 2024 gestarte trajecten voor een toekomstvisie op Winschoterdiep, Oosterhoogebrug en Hoogkerk (inclusief Aduarderdiep). We starten in 2025 met nieuwe trajecten op Ulgersmaweg, Driebond, Eemspoort, Felland (Haren) en Hoendiep Noord. Voor Scandinavische havens is de toekomstvisie vastgesteld en werken we in 2025 een ontwikkelstrategie & uitvoeringsprogramma uit. We hebben in de begroting (beperkte) middelen voor de uitvoering van deze visies en programma's. We lobbyen samen met RGA en G6 voor investerings- en herstructureringsmiddelen voor werklocaties in het kader van het rijksprogramma 'Ruimte voor economie'.
  • We hebben als onderdeel van de uitvoeringsagenda Novex RGA een regionale bedrijventerreinenstrategie opgesteld inclusief een regionaal vestigingskader. Hierin stemmen we zowel het planaanbod af als de benodigde kwalitatieve ingrepen ten behoeve van toekomstbestendige werklocaties.
  • We breiden de voorraad bedrijventerreinen uit om de marktvraag te bedienen. Westpoort II en Meerstad I en II zijn toegevoegd aan de grondexploitatie. Westpoort IC wordt in 2025 toegevoegd aan de voorraad. We zoeken naar een locatie voor uitbreiding Dijkshorn-Ten Boer.

Energie:

  • Met betrekking tot het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen starten we minimaal 3 (investerings)projecten op het gebied van duurzame energievoorziening-en.
  • We organiseren minimaal 2 excursies of evenementen rondom waterstoftransitie voor MKB'ers.
  • Ondanks netcongestie en ruimtegebrek creëren we mogelijkheden voor meerdere nieuwe bedrijfsvestigingen.
  • We organiseren twee communicatieacties waarbij we ondernemers informeren over  het belang van het reduceren van CO2 uitstoot.
  • We starten met het in kaart brengen van de impact van waterschaarste op de lokale economie.

Veiligheid:

  • We werken aan een aanpak ondermijning bedrijventerreinen.

Op naar een volledig circulaire economie

Op basis van de Uitvoeringsagenda circulaire economie 2023-2026 (2023) werken we een aantal beleidslijnen uit: 

  • Uitvoering van agenda landelijk gebied en routekaart+ uitvoeringsprogramma voor voedsel- en eiwittransitie.
  • Ruimtelijk faciliteren van (startende) bedrijvigheid t.b.v. de circulaire economie, o.a. het realiseren van permanente huisvesting voor de textiel-hub, bouwmaterialen-hub en circulaire bedrijvigheid rondom onze afval-brengstations. We onderzoeken de ruimtebehoefte en kansen voor een bouwhub.
  • We voeren met partners twee projecten rondom verwaarden reststromen uit op Winschoterdiep en Euvelgunne.
  • We vervullen een makel- en schakelfunctie tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en de gemeente Groningen die oplossingen hebben voor hoogwaardig hergebruik van reststromen en stimuleren daarmee het opzetten van ketenprojecten.
  • Samen met de verschillende circulaire partners binnen de gemeente stellen wij een actieagenda circulaire bouw op.
  • In samenwerking met Circulair Groningen organiseren we verschillende circotracks (o.a. op de onderwerpen bouw en textiel)
  • Samen met een consortium van circulaire ondernemers werken we aan een project om de binnenstad verpakkingsvrij te maken.

 

Doel 3: Economische voorzieningen groeien mee met de groei van de gemeente

Vitale en toekomstbestendige centrumgebieden met een prettig verblijfsklimaat

 

  • We werken met negen andere steden, drie departementen en drie organisaties de komende vier jaar samen in deze City Deal Dynamische Binnensteden.
  • We werken (mede op basis van aangenomen moties) aan (aanpassing) van beleid voor de dag horeca in de binnenstad, bezorg- en afhaaleconomie.
  • We hebben een voorbereidingsbesluit genomen om uitbreiding van supermarkten in de binnenstad planologisch onmogelijk te maken. We werken aan beleidsregels die opgenomen worden ion het omgevingsplan Binnenstad.
  • We werken met ondernemers aan een werkwijze waarmee we lokaal ondernemerschap stimuleren.
  • We herijken ons reclamebeleid om uitingsvormen en locaties van reclame in de openbare ruimte in te perken.
  • We investeren in de randvoorwaarden voor het nieuwe handelsplein (contouren Vismarkt/Akerk), zodat deze optimaal zijn voor een goed florerende warenmarkt. 

Stimuleren en faciliteren van 'Werk in de Wijk'

  • We programmeren werk zo veel mogelijk in de wijk om levendige, gemengde gebieden te creëren. Dit doen we bij bestaande wijkwinkelcentra, in nieuwe gebiedsontwikkelingen Suikerzijde, Stadshavens en Meerstad en met uitvoering van ons nieuw vast te stellen broedplaatsenbeleid. 

Versterken en vergroenen bovenwijkse voorzieningencentra

  • Winkelcentra met een groter verzorgingsgebied dan de wijk worden versterkt en vergroend: de binnenstad, Paddepoel, centrumgebied Haren.
  • Ter versterking van het sociale fundament in de wijk ontwikkelen we wijkwinkelcentra naar wijkcentra met een mix van winkelen, werken, (para)medische-, dienstverlenende en maatschappelijke voorzieningen. We pakken volgend op de versterkingsoperatie het Koopmansplein in Ten Boer aan. We investeren in de De Savornin Lohmanlaan, het Overwinningsplein, Helpman. We verbeteren de verblijfskwaliteit van wijkwinkelcentra in o.a. Selwerd, Lewenborg en Beijum-Oost.

In Groningen is volop ruimte voor ontspanning

  • We werken een agenda voor de vrije tijdseconomie uit.
  • We werken de komende jaren aan het vernieuwen of versterken van een aantal belangrijke voorzieningen in onze gemeente: Muziekcentrum de Oosterpoort, sportcentrum Kardinge en Martiniplaza.
  • We intensiveren handhaving op het water in een groter areaal (onder andere Meerstad, Dudok aan het diep en de Stadshavens) ter bevordering van veilige en aangename recreatie op het water. 

 

Grondzaken: Zie Paragraaf 7: Grondbeleid .

 

Overige economie

Het uitvoeren van projecten door het Fonds Ondernemend Groningen.

  • We dragen jaarlijks bij aan het Fonds Ondernemend Groningen.

 

 

 

 

Prestatie indicator(en)

Behaald

Behaald

Beoogd

Beoogd

 

2022

2023

2024

2025

Aantal uitgevoerde bedrijfsbezoeken

510

590

>580

600

Aantal adviesgesprekken horeca

750

1.000

>1.100

1200

Aantal projecten ondersteund

102

106

>100

103

Aantal bedrijven geparticipeerd in door ons opgezette activiteiten

265

350

>300

310

 

Toelichting

Indicator en (eventueel) nadere toelichting:

Aantal adviesgesprekken horeca

 

Toelichting : Nu de coronapandemie voorbij is verwachten we dat het aantal adviesgesprekken horeca in 2025 weer op het oude niveau komt van voor de coronapandemie.

 

Met de bovenstaande indicator(en) wordt de voortgang van de uitvoering van ons beleid gemeten. Indien er geen cijfers beschikbaar zijn voor dat jaar, staat er een streepje. In dat geval wordt de indicator niet jaarlijks gemeten.

 

 

Deze pagina is gebouwd op 11/20/2024 09:25:24 met de export van 11/19/2024 13:59:22